"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Winter in Tanzania

Een fietser gekleed in een dikke winterjas. Met een muts ver over zijn oren getrokken. En zijn handen in twee (verschillende) handschoenen gehuld. Het zou geen ongebruikelijk plaatje zijn in Nederland tijdens de winter. Maar deze fietser is een man die ik op weg naar de stad voorbij rijdt. Gewoon hier in Tanzania.

Terwijl in Nederland eindelijk de langverwachte zomer lijkt te zijn aangebroken, hebben wij hier, net iets onder de evenaar, al een paar maanden te maken met een “winters” klimaat. Overdag geeft een dik wolkendek de zon geen kans en blijft het grijs. Met name de ochtenden zijn fris met een graad of 13.  ‘Een temperatuur met twee cijfers in de winter? Daar teken ik voor!’ hoor ik je al denken. Maar vergeet niet dat de huizen hier slecht geïsoleerd zijn en van een centrale verwarming heeft men nog nooit gehoord. Het enige dat we kunnen aansteken om het een paar graden warmer te maken is de open haard.

En dus blijven de korte broeken voorlopig nog even in de kast. In plaats daarvan lopen we rond in warme fleecetruien. Houden we, net zoals alle andere gasten in de open restaurants, onze dikke jassen aan tijdens het eten.  En zitten we ’s avonds behaaglijk warm onder een deken bij het vuur.

Laat de zomer in Nederland dus nog maar even aanhouden. Dan kunnen wij ons binnenkort eindelijk echt weer even opwarmen!

2 reacties

 1. Annie Stubbe

  Zo, dat zijn inderdaad geen prettige temperaturen wanneer het huis niet voorzien is van cv….
  Is het kouder dan normaal of is dit een gewone ‘winter’ in Tanzania?
  De kleine begint al aardig op broerlief te lijken…! Lief hoor!

  • Back to Africa

   Hoi Annie,
   Dit is standaard voor deze tijd van het jaar. Heel ander klimaat dus als Oeganda! Maar gelukkig is het maar voor een maand of 2-3 per jaar. En de open haard aan ’s avonds heeft ook wel iets! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: