Na ruim acht weken was het dan eindelijk ook voor onze twee kinderen zover: ze mogen weer terug naar school. Nou moet ik ook toegeven dat twee maanden schoolvakantie best lang is, óók voor een ouder. Het is dat we van een lange onderbreking in Nederland konden genieten, maar anders was het aardig stil geweest in Arusha, met de meeste expatfamilies die tijdens de ‘zomer’maanden weg trekken.

De eerste dag van school staan de kinderen bijna te stuiteren van opwinding. Voor de verandering hoef ik ze niet aan te sporen om hun boterham te eten en kleren aan te doen. Eenmaal op school stappen ze met een mengeling van spanning en nieuwsgierigheid uit de auto.

Year 2

Julian schuift met zijn jaar ook een lokaal op en wordt uitbundig begroet door de nieuwe lerares. Een vlotte jonge meid, met een onmiskenbaar Brits accent.  Aan de indeling van de klas is meteen te zien dat het grotendeels gedaan is met het spelen; van het speelgedeelte dat de kinderen uit Year 1 gewend waren, is er enkel nog een leeshoekje over.

Op de lerares na, zijn er geen nieuwe gezichten in Julian’s klas en blijft het een klein groepje. De afwezigheid van het vriendje dat naar Engeland is teruggekeerd, is duidelijk merkbaar. Een gemis dat gedurende de eerste schoolweek snel groter wordt.

Eerste schooldag na vakantie op Kennedy House International School

Pre-school

Maar ook kleine meisjes worden groot, en Lisan is inmiddels gepromoveerd naar Pre-school. Hetzelfde lokaal, een nieuwe lerares en veel nieuwe kindjes. Het afscheid op de eerste ochtend gaat bij Lisan dan ook onverwacht soepel, zeker wanneer ze haar BFF, een half Indisch, half Italiaans jongetje, in het oog heeft gekregen. Binnen no time hangen ze samen weer aan de rekstok en spelen als vanouds.

Voor Lisan lijkt er dan ook weinig te veranderen, behalve dat ze nu vijf dagen in de week naar school gaat en langer mag blijven. Iets wat ze in deze fase alleen maar leuk vindt. Ook mag ze in de eerste schoolweek meteen beginnen met zwemles. Anders dan haar grote broer, springt zij zonder aarzeling in het diepe bad en met een duikbril op haar hoofd, is ze meer ónder dan boven water.

Nederlandse school

Met de ingang van het nieuwe schooljaar, hebben we er voor Julian een tweede school aan toegevoegd: Nederlandse les via NTC (school voor Nederlandse Taal en Cultuur). Eén keer per week krijgt hij samen met een ander meisje onderwijs in zijn moedertaal, van iemand die hij “meester” mag noemen en bij de voornaam kent, in plaats van het continue ge-Mr of ge-Mrs. De extra les van drie uur, die op zijn normale schooluren volgt, maakt de maandag een bijzonder lange dag voor hem. Desondanks weet de Hollandse meester er een afwisselende middag van te maken en heeft Julian tegen de avond nog altijd een glimlach op zijn gezicht.

NTC Nederlandse les in Arusha

Eerste tand

En alsof hij erop gewacht heeft; op de eerste schooldag raakt Julian ook zijn eerste tand kwijt. Gelukkig weet de lerares te voorkomen dat hij de tand letterlijk verliest en pakt ‘m netjes in, zodat de tooth fairy ’s nachts niet voor niets hoeft te komen.  Dat belooft nog wat voor het komende jaar!