Terwijl we de afgelopen dagen vele carnavalsfoto’s van familie en vrienden voorbij zagen komen, is het bij ons helaas weer een normale werkweek. En bovendien de eerste schoolweek na een korte “voorjaars”vakantie. Voor ons geen optocht kijken, gezellig de kroeg in of losgaan op de laatste carnavalskrakers. Toch weet de internationale school dit gemis aardig te compenseren door de hele week aan World Book Day te wijden.

De verhalen van Tinga Tinga

Het thema van de boekenweek is dit jaar Tinga Tinga Tales. Geïnspireerd door traditionele Afrikaanse volksverhalen en de Tanzaniaanse kunst (de Tinga Tinga schilderijen) vertelt elk van de verhalen iets over de oorsprong van dieren. Zoals “Waarom heeft de giraf een lange nek”, “Waarom slingeren apen in bomen” of “Waarom heeft een zebra strepen”. En laten onze kinderen nou heel goed zijn in “waarom-vragen” stellen…

A land of why’s

Net zoals voorgaande jaren haalt het schoolbestuur alles uit de kast om het zo verrassend en inspirerend mogelijk te maken voor de leerlingen. Daar kan  de school van de Luizenmoeder nog een voorbeeld aan nemen! Geen traditionele voorleeshoek of een bezoek van een BN-er, en zelfs geen BT-er (Bekende Tanzaniaan). In plaats daarvan worden er allerlei activiteiten, competities en voorstellingen georganiseerd.

Zo is er een Teacher Swap waarbij de kinderen zelf mogen kiezen naar welk verhaal ze willen luisteren. Van welke leraar dan ook. Bij de Tinga Finger Challenge moeten de leerlingen raden welke vinger, die een dier uitbeeldt, bij welke leraar of lerares hoort. De Book Hunt daagt de kinderen uit om op zoek te gaan naar aanwijzingen verspreid over het hele schoolplein. Maar de creativiteit van de kids, én ouders, wordt pas echt op de proef gesteld bij de Tingatoe Competition: maak van groente of fruit een dier uit de Tinga Tinga Tales.

Olifanten van Tinga Tinga van groente

Get wild about reading!

Voor het muzikale gedeelte komt hier gelukkig geen irritante blokfluit(speler) aan te pas, en zélfs geen trommel, maar zingen en dansen de klassen enthousiast tijdens de diverse toneelstukjes. En dan is er natuurlijk nog de Dress Up Day, waarbij iedereen verkleed mag komen als een van de Tinga Tinga dieren. Binnen een week transformeert Lisan zich van een aapje tot een giraf en Julian verandert van een hippo naar een zebra.

Verkleed als giraf en zebra van Tinga Tinga

Of ze hierdoor nou ook meer gaan lezen, is nog maar de vraag. Maar plezier hebben ze wel. En het geeft in ieder geval antwoord op hun ‘waarom-vragen’, zoals waarom leeuwen brullen en waarom slangen geen benen hebben. Hebben wij er weer een paar minder te beantwoorden…

Hoe was jouw week? Ook carnaval gevierd, wellicht als een van de Tinga Tinga dieren?