"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Heksenjacht in Tanzania

Tanzania is de laatste tijd veel in het nieuws. Met berichten waar het land zich niet bepaald populair mee maakt. Zo maakte een van de meest vooraanstaande personen in hoofdstad Dar es Salaam bekend een heksenjacht te openen op homo’s in het land. En gingen de geruchten dat een Nederlandse topdiplomaat zonder pardon het land was uitgezet. Tja, dan is het te verwachten dat daar reacties op komen.

Ziekte

De visie op homoseksualiteit is sowieso een gevoelige kwestie in landen als Tanzania. De bevolking is wat dat betreft verre van ruimdenkend en ziet het als ‘unGodly’ en een ‘geestelijke ziekte’. Oftewel, iets dat zeer onnatuurlijk is. Maar dat wel genezen kan worden of op z’n minst afgestraft moet worden. Vandaar dat er een (levens)lange celstraf op staat.

Oeganda

Ook buurland Oeganda kijkt er zo tegen aan. Tijdens ons verblijf daar leerde ik al snel dat een discussie absoluut geen zin heeft. Hoe liberaal en mondig je gesprekspartner ook lijkt, als het komt op homoseksualiteit of transgender dan willen ze daar niets over horen.  De familie, met man, vrouw en kinderen, is duidelijk de hoeksteen van de samenleving. En niets of niemand mag dit traditionele beeld verstoren.

Inmiddels blijkt dat EU-ambassadeur door Europa is teruggeroepen in plaats van het land uitgezet te zijn. En heeft de Tanzaniaanse regering verklaard afstand te nemen van de uitingen vanuit Dar es Salaam. Enigszins opmerkelijk aangezien de president hier toch aardig de touwtjes in handen lijkt te hebben. Desondanks zijn inmiddels honderden inwoners gevlucht of houden zich schuil, bang om verraden te worden.

Rijdende souvenir shop in Tanzania

Toerisme boycotten

Deze week zag ik ook een bericht van een prominente Engelse touroperator voorbij komen, met de oproep om Tanzania te gaan boycotten. Een begrijpelijk reactie als je wilt laten zien dat je het er niet mee eens bent. Maar heeft het nu écht zin om plotseling geen reizigers meer naar Tanzania te sturen? Degene die daar direct de dupe van worden, zijn de lokale reisorganisaties zelf. De lodges die werkgelegenheid verschaffen voor vele Tanzanianen. De boeren die hun verse groente en fruit dagelijks aan deze lodges leveren. De mannen en vrouwen die met de hand gemaakte souvenirs proberen te verkopen. En de nationale parken waar de inkomsten ten goede komen van de bescherming van het wildleven.

Hoewel ook ik met afschuw het nieuws gevolgd heb, is dit naar mijn idee niet de oplossing. De EU en VS hebben hun bezorgdheid al geuit en roepen Tanzania op het matje. Wellicht komt er nog meer spierballentaal bij als het verder escaleert. Maar of John Magufuli zich daar iets van aantrekt…?

Hoe kijk jij naar deze situatie?

3 reacties

 1. Ilse

  Dit is precies waar ik mee worstel. Bedankt.
  Ik ben W O E S T op de recente ontwikkelingen. Zoveel onwetendheid, zoveel onbegrip, zoveel ontzettend ouderwets religieus geneuzel. Zoveel leed dat er veroorzaakt is en gaat worden.
  Met de rug tegen de muur als je de discussie aangaat. Mensen? Nee, we hebben het hier over homo’s. En nee de lesbo’s doen we niets aan… Wat een ongelooflijke onwetendheid en weigering om het ook maar een beetje van de andere kant te bekijken.

  Normaal stuur ik geld naar een familie (onder het mom van geld het land inpompen). Maar wil ik dat nu nog. Voor mij is het een dilemma waar ik nog niet uit ben. Ik weet het echt even niet.

  • Back to Africa

   Hoi Ilse,
   Lastig hé! Het is inderdaad onwetendheid, onbegrip en misschien een soort angst voor het onbekende. Hopelijk waait het allemaal over, al zal het niet gemakkelijk zijn voor de mensen waar het om gaat. De familie waar jij contact mee hebt, heeft in feite niets met de hele discussie te maken. Maar wees voorzichtig met waar het geld naar toe gaat; uit ervaring weet ik dat zomaar geld geven ook niet altijd de oplossing is. Succes en groetjes!

   • Ilse

    Ik ken de familie goed (heb paar maanden in Tanzania gewoond) maar dat dit in “mijn” land gebeurt… aan de ene kant herken ik het verschrikkelijk religieuze maar aan de andere kant botst dit ontzettend met mijn beeld als “the peace country” waar ze zelf zo ontzettend trots op zijn. Nou ja, ik laat het allemaal nog even inzinken.
    Tanzania moet beter kunnen dan dit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: