In juli en augustus wordt Arusha overspoeld met toeristen. Vliegtuigen vol arriveren op Kilimanjaro Airport, waar de vakantiegangers vol verwachting uitstappen. Ze zijn duidelijk te herkennen aan hun kaki-beige kleren, afritsbroeken en camera’s met een enorme telelens.

Veel langer dan een dag blijven ze vaak niet hangen aan de voet van de Mount Meru. Safariauto’s rijden achter elkaar aan naar de wildparken, dikwijls een file vormend wanneer er iets interessants te zien is in het park. En ondanks de grote keuze aan hotels en lodges zijn deze vaak al maanden van tevoren volgeboekt.

Lange file aan safariauto's voor de ingang van het nationaal park in Tanzania

Levensgevaarlijke oversteek

Misschien dat daarom de duizenden gnoes en zebra’s juist in deze periode naar het uiterste noorden van de Serengeti vluchten. Juli en augustus zijn namelijk ook de maanden dat de oversteek van de Mara rivier plaatsvindt. Eén van de meest spectaculaire gebeurtenissen in de hele migratie. Grote kuddes steken de rivier, en soms zelfs de grens met Kenia, over. Overal loert gevaar en alleen de sterkste overleven: ze kunnen uitglijden op de natte rotsen of door andere dieren worden vertrapt. En al die tijd wachten de krokodillen in het water geduldig op een snelle hap.

Wachtend op het vliegtuig naar Nederland

Trek uit Tanzania

In dezelfde tijd dat Noord-Tanzania volstroomt met hordes toeristen, vertrekken ook de expats massaal om de zomer elders door te brengen. Scholen sluiten hun deuren voor twee maanden en de enkele grote supermarkten die Arusha rijk is, zien er verlaten uit. Voor sommigen is het een goed moment om het land definitief te verlaten, anderen verspreiden zich over alle uithoeken van de wereld om hun familie weer op te zoeken.

Ook wij doen mee aan de grote trek. Vrijdagavond stappen we in het vliegtuig dat ons van de Tanzaniaanse winter naar de Nederlandse zomer brengt. Vier weken lang. Laat die hittegolf maar komen!

Heb jij nog vakantieplannen?