December is altijd weer een verwarrende maand. Maar dit jaar nog meer dan ooit.

Het begint al in november, wanneer er plotseling cadeautjes en pepernoten door de schoorsteen gegooid worden. Hoewel Lisan in het begin nog bedeesd de sinterklaasliedjes meezingt, krijgt ze al snel de smaak te pakken. Maar hoe trouw ze ook elke avond haar schoentje zet, met een bakje water en appel voor het paardje ernaast, Zwarte Piet lijkt alleen maar te komen wanneer hij daar zin in heeft. Zelf nu vindt ze het moeilijk te begrijpen dat Sint en Piet weer weg zijn. En er echt niet nog ergens een chocoladeletter verstopt ligt.

Sinterklaas in Arusha op de tuktuk

Sinterklaas op de tuktuk

Father Christmas

En dan is er nog die andere man met de witte baard. Die zich hier tegelijkertijd met Sinterklaas laat zien. De ene keer zwart, dan weer blank. Ook met snoepgoed strooiend, maar cadeautjes voor onze kinderen heeft hij niet.  De sinterklaasliedjes worden gemixt met kerstliedjes en Rudolf the rednose reindeer vervangt geruisloos O-zo-snel. En natuurlijk komt ook de kerstboom tevoorschijn, al moeten we de geur van verse dennennaalden elk jaar weer missen.

Regentijd

Maar wat misschien nog wel het meest confusing is, zelfs voor de volwassenen, is het weer. Kerst in de tropen betekent normaal gesproken zonnige dagen en temperaturen van minimaal 30 graden. Tijdens de vakantie vrijwel elke middag in het zwembad springen. Elke dag buiten eten en tot ’s avonds laat op de veranda zitten. Maar niet dit jaar. De hevige maar korte regenbuien die doorgaans de maand november kenmerken, kondigden zich in oktober al aan en sindsdien regent het dagelijks. Er is in de afgelopen maanden zelfs meer regen gevallen dan in het ‘lange’ regenseizoen van april en mei.

Kikkervisjes en spinnen zoeken na flinke regenval

Kikkervisjes en spinnen zoeken in de plassen

Met als gevolg dat het kwik nu soms niet verder komt dan 24 graden en de kinderen deze kerstvakantie meer binnen dan buiten doorbrengen omdat het te nat is. Wat dan wel weer ideaal is om de ‘typische’ kerstdingen te doen, zoals de kerstboom versieren en koekjes bakken. Als het de komende weken nou toch maar een tikkeltje beter weer wordt, dan is de nieuwjaarsduik voor ons ook minder fris!

It’s beginning to look a lot like…