"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Een feestelijk uiteinde en verrassend begin

De kerstliedjes in de auto. De versierde kerstboom naast de open haard. De kaarsjes ’s avonds aan of zelfs de kerstmuziek bij het ontbijt. Hoe we ook proberen de kerstsfeer in huis te halen, het blijft lastig.


Ten eerste werkt het weer niet echt mee. Kerst en 30 graden gaat voor ons gevoel nou eenmaal niet samen, zelfs na al die jaren op de evenaar. Lekker is het wel natuurlijk, om ’s avonds nog lang buiten op de veranda te kunnen zitten. Of als je je voor je kerstoutfit in een zomers jurkje mag hijsen. Maar naast het klimaat speelt natuurlijk ook het gemis van de gezelligheid en warmte van de familie. Dat is misschien nog wel groter dan de koude en donkere dagen.

Kerstman op bezoek bij lodge in Arusha op Eerste Kerstdag
Desondanks maken we er een paar gezellige dagen van. Eerste kerstdag gaan we lunchen bij een luxe lodge waar ditmaal ook aan de kinderen gedacht is. Er is een springkussen neergezet en er loopt een (zwarte) Kerstman enigszins verdwaald rond. Veel families met kleine kinderen zijn er echter niet; het merendeel van de bezoekers bestaat uit safarigasten van de lodge.

Tweede kerstdag, beter bekend hier als Boxing Day, is officieel nog een vrije dag maar in de praktijk wordt er toch veel gewerkt. Zo ook hier op de farm, maar wij vermaken ons prima in de tuin en bij het zwembad.

Lisan viert tweede verjaardag

Dubbel feestje

Sinds twee jaar hebben we tussen de kerstdagen en Oud & Nieuw een extra feestje te vieren. Het is een cliché maar tegelijkertijd ongelofelijk dat we al de tweede verjaardag van Lisan mogen vieren. En dus plakken we tussen de kerstversiering nog wat slingers en ballonnen, en halen we naast de chocolade kerstballen (uit Nederland) en oliebollen (uit eigen keuken) ook nog een groot stuk taart in huis. Geen cadeautjes onder de kerstboom maar die komen op 30 december pas tevoorschijn. Lisan laat het allemaal gelaten over zich heen komen en steekt bij het verjaardagsliedje even enthousiast haar handjes omhoog.

Farm bij nacht op oudejaarsavond

Mooi begin van het nieuwe jaar

De jaarwisseling brengen we rustig op de farm door. Vuurwerk schijnt hier en daar door de bomen en in de verte klinkt gejoel uit de omringende dorpjes. Maar het zijn vooral de kassen die deze bijzondere nacht doen verlichten.

Geheel volgens traditie luiden we het nieuwe jaar in met een nieuwjaarsduik in eigen zwembad. Eveneens traditiegetrouw volgt er op deze eerste dag van het jaar een flinke regenbui die de duik onverwacht toch redelijk koel maakt. Maar met een temperatuur van 27 graden, vergeleken de 7 graden in Nederland, mogen we niet klagen.

Traditionele nieuwjaarsduik in Tanzania 2018
En ten slotte wacht de inwoners van Arusha en Moshi nog een prachtige verrassing op 2 januari. Na wekenlang gewekt te zijn door een blauwe lucht en stralende zon, is het nu het tikken van de regen dat ons uit bed roept. De regenbui van afgelopen nacht heeft echter zowel de Kilimanjaro als Mount Meru van een geweldige laag sneeuw voorzien. Tussen de palm- en bananenbomen steekt daar de helderwitte top van de Kili onmiskenbaar tegen de horizon af. Geen mooier begin van de dag… en het nieuwe jaar!

Besneeuwde bergtop van de Kilimanjaro in Tanzania

Wij wensen iedereen een bijzonder en gelukkig 2018!

2 reacties

  1. Maaike

    Gelukkig nieuwjaar, Miranda! En van harte gefeliciteerd nog met jullie mooie meid!

    • Back to Africa

      Dank je wel Maaike. En jullie natuurlijk ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: