Het einde van het schooljaar is in zicht. Elk jaar gaat deze periode gepaard met leuke momenten maar ook frustraties. De kinderen die duidelijk vermoeid en aan vakantie toe zijn. De kalender volgepland met de laatste schooluitjes, optredens en bijeenkomsten. Het uitkijken naar de langverwachte zomervakantie in ons tweede thuisland. Maar ook naar het even niet meer ’s ochtends haasten om op tijd op school te komen, of het aandringen op huiswerk maken in de avond.

Tijdens de laatste weken lijkt er ook een andere stemming op school te hangen. De leerkrachten zullen ietwat meer gestrest zijn en gebukt gaan onder het schrijven van de vele rapporten. Maar, of misschien daardoor, is er ook tijd voor meer spelen, films kijken in de klas en creatieve activiteiten.

Sportieve talenten

Triatlon Kennedy House Arusha

De laatste paar weken stonden vooral in het teken van sportieve uitjes. Het begon met een Cross Country competitie tegen andere internationale scholen, waarbij de kinderen tussen 1 en 5 km moesten rennen. Zeker voor de jongsten een behoorlijke afstand op die korte beentjes.

Half juni was er de jaarlijkse Triatlon. Julian had al snel weer met twee klasgenootjes het “Speedy Team” gevormd en fanatiek stortten ze zich in de wedstrijd. Met een welverdiende beloning: ze werden eerste in hun leeftijdscategorie.

En dan is er nog de jaarlijkse sportdag voor de Early Years. Zelfs de jongsten mogen nu hun atletische talenten laten zien in het zaklopen, ver springen en egg-on-a-spoon racing. Met natuurlijk vele medailles te vergeven. Het is altijd een gezellige ochtend dat ook veel trotse ouders trekt die uitbundig hun kinderen aanmoedigen.

Disco diva

School disco diva's

Het einde van het jaar betekent ook het evenement waar iedereen al wekenlang naar uitkijkt: de disco! Eindelijk een legitieme reden om dat stoere shirt of die mooie dansjurk naar school aan te doen. De jongste klassen trappen af en weten er al snel de stemming in te brengen. Maar ze hebben hun speciale dans moves dan ook al uitgebreid mogen oefenen tijdens de sportles.

Ik sta tussen andere ouders geamuseerd aan de rand van de dansvloer, terwijl Lisan mij duidelijk maakt dat ik wel mag kijken maar dat zíj degene is die danst. Totdat we vriendelijk maar dwingend de deur worden uitgewerkt door de DJ en we enkel nog maar kunnen gissen wat zich daarbinnen afspeelt.

Hello Goodbye

Tot slot is het ook de periode van het afscheid nemen. Veel families brengen de lange vakantie in hun geboorteland door en vliegen pas vlak voor het nieuwe schooljaar terug. Anderen komen helemaal niet meer terug. Ze zoeken nieuwe avonturen ergens anders ter wereld of hun expat avontuur eindigt in z’n geheel. Ook voor Julian vertrekt er weer een klasgenootje cq. vriendje.  En met deze kleine klassen kan hij toch al niet erg kieskeurig zijn qua vriendschap.

Dit laatste is denk ik ook een van de grootste minpunten van het expat leven. Het continue afscheid moeten nemen van vrienden in onze omgeving. En van familie thuis in Nederland. Toch brengen al deze goodbyes ook veelvuldige hello’s met zich mee.  Nieuwe families die zich in Arusha vestigen; zowel Julian als Lisan kunnen op nieuwe klasgenootjes rekenen vanaf september. En over niet al te lange tijd komen we weer even hello in Nederland zeggen!

Is voor jou het einde van het schooljaar al aangebroken?

This skool is the pest in the wuld

Aldus Julian