Knuffelen met een neushoorn, wie wil dat nou niet? Na de uitzending van vorige week van Floortje naar het einde van de Wereld ziet ongetwijfeld half Nederland dit wel zitten. Maar het feit dat het mogelijk is, betekent helaas ook dat er nog steeds neushoorns op een geheime plek opgevangen moet worden. Dat er nog steeds mensen in Azië geloven dat de hoorn een geneeskrachtige werking heeft. En dat er nog steeds mensen in Afrika grof geld verdienen met deze handel.

Another one bites the dust

“Afrika: van 100.000 neushoorns in 1960 naar 4.000…”

In de afgelopen 50 jaar is de neushoornpopulatie in Afrika afgenomen met 96%. Een schrikbarend percentage in een relatief korte tijd. Liepen er in 1970 in Tanzania nog ruim 22.000 zwarte neushoorns vrij rond, in 2011 waren dit er nog maar 100… Stroperijen worden steeds georganiseerder. Stropers steeds innovatiever en brutaler. Ze lijken nergens meer voor terug te deinzen. Zelfs in een reservaat is de bescherming van deze dieren nog amper te garanderen.

Hoeveel zo’n stukje hoorn precies waard is, wordt angstvallig geheim gehouden, om niet nog meer mensen aan te zetten tot stropen. Maar het schijnt dat een gram hoorn meer waard is dan een gram goud. En eerlijk is eerlijk, je moet wel heel sterk in je schoenen staan als je een smak geld beloofd krijgt, waarmee je je familie kunt onderhouden en je kinderen weer naar school kunt sturen.

Neushoorns in Solio Game Reserve in Kenia

De oplossing tegen stropen

Er zijn verschillende ideeën geopperd om het stropen tegen te gaan. Een verbod op de export van ivoor en hoorns maakt namelijk weinig indruk. Sommige natuurbeschermers denken dat door het legaal te maken, de vraag naar hoorn zal dalen. Anderen vinden dat er meer (gecontroleerd) gejaagd moeten kunnen worden, wat enorme inkomsten met zich mee brengt voor de lokale bevolking en het gevecht tegen stropen. Enkele Afrikaanse landen, zoals Botswana, hanteren een shoot-to-kill beleid. Met andere woorden: iedereen die ervan verdacht wordt op een (neus)hoorn uit te zijn, mag zonder verdere vragen neergeschoten worden. Maar dé oplossing is vooralsnog niet gevonden.

Mkomazi

Tanzania kent eveneens een neushoornreservaat. In tegenstelling tot die in Zuid-Afrika is de locatie niet geheim; het ligt in het Mkomazi National Park, op zo’n vier uur rijden van Arusha. Wel wordt het gebied streng bewaakt en is het absoluut niet toegankelijk voor toeristen. Alleen vrienden, familie en studenten van omringende scholen worden verwelkomd. Want daar is Tony Fitzjohn, de man achter het initiatief, heel duidelijk in: de toekomst is in de handen van onze kinderen.

neushoorn-close-up

Born Wild

Tweeënhalf jaar geleden hadden wij het ongelofelijke geluk om dit reservaat én Tony Fitzjohn thuis te bezoeken. Voor degene die hem niet kent, zijn boek “Born Wild” geeft je een aardig beeld van de persoon die hij is. Een apart figuur om eerlijk te zijn. Maar met een heel groot hart. Tony is met name bekend van zijn leeuwenproject in Kenia maar sinds 1989 runt hij samen met zijn vrouw Mkomazi National Park en daarmee ook de rhino sanctuary.

Net zoals de Zuid-Afrikaanse Jamie is hij een geweldige dierenliefhebber. Naast de bescherming die hij biedt aan zo’n 40 zwarte neushoorns, loopt er ook een olifantje rond, heeft hij een succesvol fokprogramma met wilde honden en had hij net voor ons bezoek een wees-caracal geadopteerd. Mocht je het interessant vinden, vertel ik je graag meer over ons bezoek in een andere blog. Om samen met Tony door het reservaat te rijden en kennis te maken met ‘zijn’ neushoorns was zonder meer een unieke en onvergetelijke ervaring.

Rhino Wildlifenow Newsletter

“We cannot lose these animals to apathy or indifference whilst waiting for a new generation of leaders. We have to concentrate on what we are doing, taking the fight to the front line and we still have a chance, working away in our own backyards.”

Vijf voor twaalf

Het succesverhaal van het neushoornreservaat in Mkomazi kent ook een andere kant. De neushoorns weer vrij uitzetten durft Tony namelijk vooralsnog niet. De kans is te groot dat ze binnen no time opgespoord worden door stropers.

En ook al is het reservaat van de Zuid-Afrikaanse Jamie niet direct het “einde van de wereld”, de aflevering laat duidelijk zien dat het nu echt vijf voor twaalf is voor de neushoorns. Want wanneer het zo door gaat, zijn deze dieren binnenkort enkel nog in dierentuinen of reservaten te knuffelen bewonderen.

Suzuki

Nieuwsgierig naar Tony Fitzjohn en het Mkomazi project? Bekijk het onderstaande (ietwat hilarische reclame-)filmpje van de Suzuki Rhino Club, een van de sponsoren van het rhino project. Tony blijkt niet alleen een gedreven conservationist te zijn, maar ook een getalenteerde acteur! 🙂

Heb je de uitzending van Floortje ook gezien? Wat vond jij ervan?