"You can leave Africa, but Africa will never leave you"

Happy Halloween

De eerste maandag na de schoolvakantie is normaal gesproken niet bepaald de meest populaire dag. Staat meneer elke ochtend vol energie om half zeven naast zijn bed, wil hij uitgerekend op zijn schooldag toch nog wat langer slapen. Maar niet deze maandag. Want vandaag mag hij verkleed op school komen!

Omdat Julian noodgedwongen de carnaval moet missen, is er voor hem weinig gelegenheid om op een legitieme manier uitgedost de deur uit te gaan. Gelukkig is Tanzania enigszins bekend met het Halloween feest, zij het in beperkte mate zoals in Nederland, waardoor Julian toch een dag in het jaar heeft dat ook hij zich mag verkleden.

Van Ierland naar Amerika naar Afrika

Overgewaaid vanuit Amerika is Halloween oorspronkelijk een Keltisch feest. De naam komt van ‘All Hallows Eve’, ofwel Allerheiligenavond. De Kelten geloofden dat op deze avond de geesten van overleden mensen terug kwamen om hun weg naar het dodenrijk te zoeken. Om de boze geesten weg te jagen droeg men maskers en werd voedsel bij de graven neergezet.

Hoewel de gemiddelde Tanzaniaan zich weinig van Halloween aantrekt, of überhaupt kent,  is het dus niet zo gek dat Julian’s school – die van oorsprong Brits is – er wel degelijk bij stilstaat. Langs de deuren gaan voor trick or treat is net wat teveel gevraagd gezien de afstanden naar onze buren. Maar bij de start van deze nieuwe schoolperiode zijn alle kinderen uitgenodigd om voor één dag zo gek, griezelig of origineel mogelijk naar school te komen.

Toch lijkt Halloween in Nederland ook elk jaar groter en populairder te worden. Zo las ik dat dit jaar de pompoenen niet aan te slepen zijn en dat de herfstvakantie langzaam meer een ‘Halloween’vakantie begint te worden. Hoe bloederiger en angstaanjagender hoe beter. Behalve als je van plan was om je als horrorclown te verkleden, want dan is het weer té echt…

Julian viert Halloween op school met vriendjes

Eng, enger, engst

Maar terug naar de maandag. Julian heeft nog nooit zo snel zijn boterham naar binnen gewerkt, zodat hij zich mag kleden in het skelettenpak dat we op het laatste moment nog uit Nederland hebben weten te krijgen. Wat make-up hier en daar, een gevaarlijke sikkel in de hand en dan op naar school. Waar nog veel meer verkleedde kinderen én leerkrachten rondspoken. Van afschrikwekkende zombies, stoere spidermans en onherkenbare mummie’s tot kleine heksen en lieve prinsessen. Iedereen is duidelijk wat eerder opgestaan vandaag en heeft z’n best gedaan.

In plaats van met de lessen te beginnen, vindt er eerst een heuse verkiezing plaats. Waar Julian met zijn originele voorkomen de prijs voor de most scary one uit zijn klas in de wacht weten te slaan. Maar wanneer hij zich bij de winnaars van de andere klassen op het podium mag voegen, blijft hij angstvallig op zijn plek zitten. Dát is dan toch net iets te griezelig…!

En jij, heb je zelf ook Halloween gevierd? Of houd jij het liever toch bij de carnaval?

6 reacties

 1. Maaike

  Ach wat schattig! Hier in Barcelona is het ook een grote hype! Alle zaakjes zijn met spinnenrag en spoken versierd en bij Oliver op school hadden we een exhibitie van pompoenen ?

  • Mjbekkers

   Ik vind hem wel een mooi en lief “skeletje”!??

  • Annelies

   Hallo Miranda &Bas

   Wat ’n prachtige verhalen allemaal , ook dit weer over Halloween !!!
   Kei-kei leuk !! Het stralende snoetje van Julian past even niet bij zijn
   ‘angstaanjagende’ pak.
   Dank je wel , ik heb weer genóten ,
   groetjes , tante Annelies

  • Back to Africa

   Leuk dat Barcelona ook helemaal in de Halloween sfeer is! Het zijn hier echt de (internationale) scholen die er aandacht aan besteden. Maar de kinderen hebben de grootste lol gehad – en de leraren stiekem ook wel, denk ik! 🙂

 2. floor

  Wat cute<3 Ik hou van halloween! Het begint langzaam ook in Nederland meer op te komen:)

  • Back to Africa

   Ja, het heeft wel iets hé! Leuk dat het in Nederland ook steeds bekender raakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Terug naar Afrika

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: